זמן קריאה: 10min
The Jaffa: ההיסטוריה לא נמחקה במלון החדש והמפואר ביותר ביפו
מיכאל יעקובסון

אל הפריחה המלונאית שעוברת על יפו מצטרף בימים אלה The Jaffa, מלון יוקרה בעל אווירה היסטורית לא אופיינית לבתי המלון ברצועת החוף הישראלית. 13 שנות עבודה והשקעה של כ-180 מילון דולרים הובילו לתוצאה מרשימה המשלבת חדש עם ישן בשני מבנים סמוכים: מבנה אחד חדש הפונה מערבה, ליפו העתיקה, ולצדו – מבנה אבן בצורת האות ח', שהוקם ב-1879 כבית חולים וכאכסנייה לצליינים נוצרים, ושהיה ידוע כ"בית החולים הצרפתי" – אייקון יפואי מפורסם.

המלון החדש שייך לרשת מלונות היוקרה של רשת "מריוט", וכולל 121 חדרי אירוח, שתי מסעדות, בר, בריכת שחייה, ספא, מכון כושר ו-34 דירות מגורים.

לכתבה המלאה

למאמר הקודם
למאמר הבא
טבעי להתלבט
אנחנו כאן כדי לענות על כל השאלות החשובות ולעזור לתכנן לכם בניה או שיפוץ עם החומרים הכי מדויקים עבורכם.  דברו איתנו.


    סוג לקוח

    פרטיאדריכלקבלן






    להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      אותנטי וחם: הטיח המרוקאי כובש את החללים בבית
      לימור קלר

      הוא מיועד לחללים רטובים כתחליף טבעי ועמיד לאריחי חיפוי, מגיע במבחר גוונים וכדי להשתמש בו כראוי נדרשת מיומנות גבוהה. טיח הטאדלקט תופש מקום של כבוד בחדרי רחצה ומטבחים ברחבי העולם, וגם בישראל. בדקנו עם אנשי מקצוע מה סוד הקסם שלו, איך מתחזקים אותו וכמה זה עולה

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      הרומאים יצרו בטון ידידותי לסביבה ועמיד לפני אלפיים שנה. חוקרים עדיין מנסים לפענח כיצד
      ניו יורק טיימס

      הבטון המודרני שפותח בבריטניה במאה ה–19 הוא חומר הבנייה הפופולרי ביותר בעולם — אך הוא עמיד פחות ומזהם יותר מקודמו הרומי, שגם ניחן בתכונות כמו תיקון עצמי. חוקרים חלוקים בשאלה כיצד יוצר — אבל מקווים לפצח את סודו

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      ליבנים: בית אינטימי המספק חוויה עוטפת
      אלונה נבו סידי

      במושב בגליל העליון קם לו בית רחב ידיים שמשתלב בצניעות בסביבתו, בנוף המקומי ובטבע שסביב הכנרת. הוא בנוי מחומרי גמר טבעיים, עטוף צמחייה ארצישראלית, חלונות הטורקיז שלו מתכתבים עם השמים ובמרכזו פטיו עם עץ עוזרר אדום

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      מערסל ואינטימי: בבית האקולוגי בהוד השרון אין דלתות אבל יש מלא אהבה וסטייל
      איל יוסינגר

      כמעט כל דבר בביתם של האמנית והפנסיונר הוא ייחודי – מקיר אדמה טבעית, דרך אי מטבח שמחבק שולחן ועד לנגרות דו צדדית שמייצרת הפרדה וחיבור במקביל. חוץ מזה, מדובר בבית אקולוגי חסכני במיוחד, שבו בקושי צריך מזגן והוא מייצר יותר חשמל ממה שהוא צורך

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      ארמון היסטורי בשוק הנדל"ן: בית אלסעיד, בית הבאר המפואר בתל-אביב

      בסמוך לשכונת פלורנטין, בין פרויקטים של חברות הבניה המובילות בענף ההתחדשות העירונית, ברחוב סלמה, שוכן ארמון של ממש: בית אלסעיד – בית באר עתיק ומפואר, מונומנט עירוני היסטורי חשוב עם אולמות ענק, מפתחי קשתות בין החללים ותקרות מצוירות מפוארות. בשבועות אלה מסתיימות עבודות השימור בבניין המיוחס – והוא מוצע למכירה, לעסקי מסחר ותעסוקה.

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 07-11-2024
      טאץ' ווד: כך בונים וילת עץ משגעת בגליל
      מיכאל רינג

      מיכאל רינג, נגר ובן למשפחת נגרים מפוארת, החליט להגשים את חלומו ולבנות בשתי ידיו את ביתו ביישוב הפסטורלי יודפת. קורות עץ גושני חשופים בתקרה, קורות עץ אלון לרצפה, שולחן מעץ בורמזי והרבה דרגשים למנוחה; בית מעצים

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 05-11-2024
      לא טרנדיים: בתים עם נשמה
      מאת: אורלי רובינזון | מתוך: Living

      "מבנים שנבנו בטכנולוגיות חדשניות או דווקא במסורות בנייה עתיקות; בתים של אוספים אישיים, של מוזיקה וספרים, של אנשים שלא מחביאים את עצמם ואת טעמם האישי, שעבורם העיצוב הוא כלי שרת לביטוי אורח חיים ולא טרנד". אורלי רובינזון במסע אחרי "הבית הרגשי"

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 31-10-2024
      האדם במעגל הטבע והיקום
      קימי אליקים ממאן

      הארכיאולוגיה המודרנית היא בת כ-100 שנה וגילו של מקצוע השימור הוא כ-50 שנה.
      השימור התפתח מתוך הכרה בערך רב הטמון בתרבויות שרק חלקים מהן השתמרו ועל מנת להגן עליהן מתהליכי בלייה ההולכים ומחריפים כתוצאה מחשיפת השרידים לפגעי אקלים.
      בשנות ה-50 של המאה ה-20 גובשו באירופה היסודות לשימור מבנים ואתרים ולתחזוקתם באמצעות טכנולוגיות וחומרים זהים לאלה שהיו נהוגים בעת העתיקה. אמנה בינלאומית לשימור אתרים ולשיקומם שנחתמה ב-1964 הכירה בקשר הקיים בין התרבות המודרנית לבין תרבות העבר, הגדירה תשתיות, עקרונות לשימור, תהליכי שימור וחפירה ארכיאולוגית, והיא מנסה להתמודד עם התפיסה המערבית שמזלזלת בשרידים אדריכליים שהם עדויות לתרבויות קדומות.

      המסרים שנושאים השרידים יכולים לעזור בהתמודדות האדם עם סביבתו ולסייע בניסיונותיו לשרוד על פני כדור הארץ. הם מתייחסים לטבע, לשמירה על האיזון או להפרתו ולתוצאות הנובעות מכך, למיקום האדם במעגל הטבע והייקום, מאפשרים השלמה עם איתני הטבע או התמודדות עם הניסיון לשנותם.
      חשוב לבחון מסרים אלו מתוך הבנת המשותף לאדם המודרני ולאדם שחי בתקופות קדומות, וזאת בדומה לערכים אחרים המשותפים לשתי קבוצות אלה. כמו ערכים רוחניים שנשארו צרובים בנשמתו של האדם מאז החלה האנושות להלך על פני כדור הארץ.

      חפירה ארכיאולוגית ושימור אתרים שואפים בין חפירות ארכיאולוגיות שנועדו לחשוף את תולדות האדם ועברו ולחקור אותם, לבין הצורך בשימור האתרים הנחשפים. חברת השפע מאפשרת פינוקים, מותרות ורמת חיים גבוהה במחיר של הרס סביבתי. אלו שמים בסימן שאלה את יכולת ההישרדות שלנו בתנאים משתנים. אלו שמים בסימן שאלה את יכולת ההישרדות שלנו בתנאים משתנים.

      מתוך הכרה בשינוי הסביבתי מתפתחת "גישה ירוקה – אקולוגית" לשיפור המודעות הכלל עולמית: סביבה ירוקה, בנייה הירוקה, מיחזור, חיפוש מקורות אנרגיה חלופית וניצול מקורות קיימים כדי ליצור יחידת מגורים המשקללת את הנתונים הסביבתיים על מנת להגיע לאיזון בין הסביבה לאדם. הבנייה מתבססת על ניסיון העבר ומשתלבת בתחום הבנייה המתקדמת והידע הטכנולוגי. ראשיתו של תכנון מבנה מודרני הוא בבדיקת היסטוריה האדריכלית של אזור המגורים והאקלים שלו. תחילתו של תהליך בנייה באיתור מאפייני הבנייה שהיו נהוגות באזור בעבר. אותם מאפיינים מהווים ביטוי להכרח בניצול האופטימלי של התנאים במרחב, בהעדר מים זורמים וחשמל. כדי להגיע לתוצאה של בית שהוא גם יחידה שימושית אסתטית וגם יחידה המשתלבת בסביבתו הטבעית מתייחס התכנון האקולוגי לתחום ניצול מקור אנרגיית השמש לייצור חשמל, ניצול הצד הדרומי בחורף והצללה בקיץ. ניתוב הרוחות לאוורור בקיץ והגנה בחורף. שימוש בחומרי בנייה טבעיים וממוחזרים כאחד, ידידותיים לסביבה ולאדם. שימוש בחומרים נושמים לצורך יצירת הבדלי יובש ולחות, חום וקור בין החלל הפנימי של הבית והתנאים החיצוניים כבידוד טבעי. מיחזור מים אפורים וניצולם לצורכי השקיה מסביב לבית יוצרים צמחייה שמאפשרת הצללה, הסחה מרעשים סביבתיים וחסימת רוחות חזקות. בשילוב מרב האפשרויות ימלא הבית שנבנה בשיטת "הבנייה הירוקה" את צורכיהם הפיזיים, הרגשיים והרוחניים של דייריו.

      מאת: קימי אליקים ממאן, משמר מוסמך, טכנולוג ראשי ב"ארכו ליים" | פורסם ב"ברוח גלילית" פברואר 2008

      להמשך קריאה
    • 30-08-2024
      זיהום אוויר דווקא בבית: למה זה קורה - וכיצד נפחית את הסכנה?
      קובי ליברמן, ynet

      אנו נוטים לחשוב שהבית הוא המקום הבטוח ביותר, המגן עלינו מהסכנות והזיהום שבחוץ, אך המציאות שונה לחלוטין. על פי מחקרים שנערכו, רמת הזיהום בחללים סגורים עשויה להגיע עד פי 5 מרמת הזיהום שמחוץ לבית.

      ארגון הבריאות העולמי (WHO) ערך מחקר ב-2012 וגילה כיותר ממחצית ממקרי המוות הנובעים מזיהום אוויר (4.3 מיליון מקרי מוות בשנה), נגרמים מזיהום אוויר תוך מבני.

      לכתבה המלאה

      להמשך קריאה
    • 27-05-2024
      מרפת ישנה – לגלריה אומנותית
      מאת: ארכו ליים

      מזכרת בתיה הינה המושבה הראשונה בישראל שהוקמה על ידי הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד, אשר הוקמה בשנת 1883 ביוזמתו של הרב שמואל מוהליבר.

      ההכרות הראשונית בינינו לבין דוד הייתה לפני כחצי שנה.

      פגשנו באיש עם אהבה גדולה לרפת ישנה ומיוחדת שממוקמת בחצר ביתו מסוף המאה ה-18, אותה רצה להפוך לסטודיו לאומנויות.

      במבנים ישנים המיועדים לשימור קיימת חשיבות גבוהה להשתמש בחומרים מותאמים למלאכה על בסיס סיד שעובדים בשיתוף בצורה המדויקת ביותר עם חומרים ישנים ושמורים שנמצאים על מבנים לאורך שנים.

      את דוד מלווה בפרויקט המהנדס מאיר רונן מחברת "שפר את רונן מהנדסים בע"מ."
      ביחד עם קימי -אליקים ממאן, אחד המשמרים הוותיקים בארץ וטכנולוג מפעל Arco lime  שהגיע לאתר לתת יעוץ והתאמה לחומרים, לתהליך השימור ולשלבי הביצוע ואופן העבודה הנכון ביותר.

      "שמי דוד גואטה, נולדתי במושב יציץ- וכמושבניק זכיתי להכיר את הדור המייסד של המושב אשר בנה והקים את המדינה.  בזכות אותם המתיישבים נחשפתי למלאכות רבות ולכלי עבודה שכיום נחשבים כנדירים.

      את המגרש שלנו במזכרת בתיה, רכשנו אני ורעייתי, מלי, כאשר הרפת הייתה מיועדת להריסה, אך בחרנו לשמר אותה, מתוך האהבה שלנו לארכיטקטורה, עתיקות וכלי עבודה מתקופות קדומות וליצור בה גלריה לאומנות בתחום המתכת והעץ.

      במהלך הלמידה שלי את עולם השימור זכיתי להכיר אנשים נפלאים ומיוחדים מאוד, בעזרתם קיבלתי המון מידע, בניהם את חברת Arco Lime והחומרים שהם מייצרים.

      במהלך הכנת תוכנית השימור נפגשתי עם קימי ממאן, זכיתי להכיר אדם שיודע להבחין בפרטים הקטנים ביותר, לזהות את הבעיות הקיימות במבנה ולתת פתרון מתאים לכולן."

            

      בחודש אפריל קיבל דוד את משלוח החומרים, ולאחר הדרכה מפורטת על ידי קימי התחיל לעבוד עם חומר בנייה אפור לשחזור קירות שקרסו במבנה, חומר מילוי אפור לייצוב תשתיות הקיר והכנה לכיחול, וחומר כיחול במרקם גס לקירות חוץ. דוד בחר בגימור מיוחד של מיישרת, בגימור מהודר.

      "באופן עקרוני יכולתי להשתמש בחומרים הנפוצים והזולים שקיימים בשוק הבנייה אבל הבחירה שלי הייתה לרכוש חומרים המתאימים לטיפול נכון באבני הכורכר של הרפת, שיתנו שנים רבות של עמידות ובליה נמוכה למבנה. כבר היום ניתן לראות כי החומרים של  Arco Limeמתחברים טוב יותר למבנה והנראות שלהם מצוינת.

      באופן מפתיע, במהלך עבודות השימור מצאנו סימנים המעידים על כך שברפת היה ככל הנראה סליק מתקופת המנדט הבריטי.

      בסיום עבודות השימור אנו נפתח את הגלריה שתיקרא "גלריית הסליק".

      לסיכום אפשר לומר שדוד מייצג עבורנו אדם שהוא למעשה אינו איש מקצוע העוסק בתחום השימור, ולמרות זאת החליט להצליח ולשקם מבנה מיוחד לשימור בעזרת ייעוץ מתאים, הכוונה וחומרים נכונים לבנייה מבית היצרן של חברת Arco lime אשר מתמחה בייצור חומרים לשימור, ובנייה טבעית.

      להמשך קריאה
    • 22-03-2024
      מושגים בעולם הבנייה המסורתית
      אתר "ארכו שימור ושחזור"

      מילים, שמות ומושגים מתארים ערכים, הבנות ויכולות טכנולוגיות של התרבות אותה שימשו. חלקן הועתקו כלשונם לתרבויות אחרות. לדוגמא, בישראל הרבה ממושגי הבנייה באבן הם בערבית, ורבים ממושגי הבנייה בבטון הם בגרמנית. לפניכם מושגים בסיסיים בהבנת עולם הבנייה המסורתי:

      אבן כחומר גלם

      אבן הינה חלק סלע שנותק ממקורו.

      הסלע יוצר את קליפת כדור הארץ ונוצר בתהליכים גאולוגיים (תנועת קרום כדור הארץ והתגבשות ליבתה), אטמוספריים (מזג אויר) ואורגניים (פעילות ושארי בעלי חיים). האבן משמשת חומר גלם לבנייה מאז ראשית העת העתיקה (לפני כ- 7.000 שנה) בד"כ לאחר עיבוד בסיתות. האבן עמידה יחסית לשאר חומרי הבניה וניתן למצוא עד היום מבני אבן בני מאות ואלפי שנים.

      סוגי האבן הנפוצים בבנייה בארץ ישראל:

      בד"כ מבני האבן נבנו מהחומרים והסלעים שנמצאו במקום בו נבנו. שישה סוגי אבן עיקריים שימשו לאורך הדורות את הבניה בארץ ישראל (ראה/י גם: מפת מסלע – ארץ ישראל):

      בזלת

      מוכרת בשם זה. בלועזית: basalt . סלע התפרצות קשה.

      שימשה בעיקר לבניית קירות נושאים, עמודים וריצף ציבורי. במקומות מסוימים, בייחוד בצפון הארץ, שימשו אפילו לעיטורים. ניתן למצוא בזלת בישראל בעיקר בצפון הארץ – בגולן ובדרום הכינרת.

      דולומיט

      בלועזית: dolomite . סלע משקע שכבתי קשה.

      שימשה בעיקר לבניית קירות נושאים, טרסות, עמודים וריצף ציבורי. במקומות מסוימים, בייחוד בצפון הארץ, שימשה אפילו לעיטורים. דולומיט תמצא לאורך כל הארץ, מצפון לדרום, על ציר אזור ההר.

      אבן גיר

      נקראת גם "אבן ירושלמית", "קבטיה", סלע משקע שכבתי בקושי בינוני.

      שימשה בעיקר לסיתות דקורטיבי, החל מפסלים וכלה במזוזות וספי פתחים, כרכובים, כותרות עמודים וריצוף פנים. אבן גיר תמצא לאורך כל הארץ, מצפון לדרום, על ציר אזור ההר.

      גיר קירטוני

      מוכרת בשם "נארי", סלע משקע שכבתי רך.

      שימשה בעיקר לבנייה של קירות פנים ולמילוי ליבות קירות נושאים (דבש). במידה ובנו איתן קירות, הקירות כוסו בטיח. בעבר שימשה אף לבניית מבנים ציבוריים מעוטרים. מבנים אלו נמצאים היום בשלבי בלייה ניכרים. נמצאת לאורך כל הארץ, מצפון לדרום, על ציר אזור ההר.

      כורכר

      מוכרת בשם זה. סלע משקע בקושי בינוני.

      כורכר שימש בכל מיני תפקידים בבניה, החל מחומות מגן עירוניות וכלה בקירות תפאורה דקות, כמו גם אבן עיטור מזוזות, קשתות, כותרות וכרכובים. מבני כורכר ניתן לראות רק במקומות בהם הייתה אבן כורכר זמינה / סמוכה. תמצא בארץ לאורך מישור החוף באזורים קטנים ומרוכזים.

      שיש

      מוכר בשם זה, סלע השתנות בקושי בינוני.

      שימש בעיקר לעמודים, כותרות, כרכובים ופסלים. הגעתם של כובשים מארצות זרות ושונות הביאה איתה גם חומרי גלם לבנייה מיובאים. עיקר השיש הנימצא במבנים ציבוריים בכל ארץ ישראל היינו שיש תורכי שיובא בעיקר מאזור מרמרה.

      אמנת ונציה

      אמנת ונציה: אמנה בין-לאומית שהגדירה את תחום השימור של מונומנטים ואתרים היסטוריים. נחתמה בשנת 1964 ברומא על ידי נציגים מ- 16 מדינות, אונסק"ו והמרכז הבין-לאומי לשימור. אמנה זו שימשה בסיס לאמנות נוספות שהרחיבו אותה בהתאם לתובנות שהצטברו עם הזמן, כמו אמנת וושינגטון (1987) ואמנת בורה (1999).

      אנסטילוזיס

      אחת מפעולות השיחזור המובהקות.

      בפעולה זו מחזירים חלק מקורי שנעתק ממקומו חזרה למקומו המקורי. פעולה זו תתרחש רק בתנאי שיש ודאות לגבי מקוריות החלק ומיקומו. בפעולה זו אין להוסיף חלקים וחומרים שאינם מקוריים אלא אם הם הכרחיים ומיושמים בכמות המינימאלית האפשרית.

      בנייה באבן

      האבן הינה חומר טבעי בעזרתה האדם בנה לעצמו מבנים במהלך 7,000 השנים האחרונות.

      האבן חסרת צורה בד"כ, למעט בסוגי אבן מסוימים כמו אבן שיכבתית ומינרלית, המופיעה בטבע עם מאפיין צורני על ציר מימד אחד.

      הסיתות לצורה ובחירת סוג האבן בוצעו מתוך התייחסות לחשיבות הננדסית של חלקיו והתאמתם ליעודם.

      סגנונות הבנייה השונים באבן הנם תוצאה של התרבות בה נבנו (רמת הירידה לפרטים, סמלים ועיטורים), סוג האבן המקומית והפתרון ההנדסי שנתנו למבנה (למשל: חתכי קירות משופעים, סוג התפר בין האבנים, קורות עליונות ממגוון חומרים, קשתות וקמרונות).

      קשתות וקמרונות אפשרו קירוי פתחים וכיסוי חללים (תקרה) בעזרת אבנים ומבלי שיפלו :).

      אבני הקשתות והקמרונות מעוצבים כך שיפזרו את עומסם כלפי הקירות.

      בעוד קשת תמיד מצטיירת עגולה, ישנה גם הקשת השטוחה, אשר בדומה לקמורה, קוי ה"תפרים" (הפוגות) שבין האבנים מתכנסים לנקודת מרכז אחת.

      בבניית קשת, שמים תבנית ועליה מניחים את האבנים המסותתות. קיבוע אבן הראשה (שבמרכז הקשת) משחרר את התבנית.

      פרטי בנייה כפריים

      באזורים הפריפריים התפתח סגנון בנייה עממי יותר, המאופיין במבנים שהתפתחו בשלבים, כשבכל שלב, החלק החדש נבנה בהתאם לחומרים ולסוג העבודה המוצעת בעת הבנייה.

      מבנים אלו מתאפיינים בריבוי חומרים ואף סגנונות עיבוד חומר, ריבוי נקודות מפגש בין חומרים ועיבוד גס יותר של האבן או כיסוי האבן בטיח. סגנון הטיח, בהתאם, היינו עשיר בטקסטורות ופירטי מפגש טיח עם טיח ועם אבן.

      פרטי בנייה קלאסית

      הכנת אבן לבניין דורשת יכולת הבנה וסיתות של צורות גאומטריות. כך יצא שהרצון לבנות מאבן מבנים יציבים לימד את האדם טכנולוגיות ושיטות עבודה בעזרתם עיבד צורה אמורפית לגאומטרית פשוטה – מאבן גביל לגזית.

      מרגע שיש נקודות ייחוס על שלושת הצירים, הדרך לצורות גאומטריות מורכבות, סמלים למיניהם ופיסול – קצרה.

      ריצוף באבן – פנים, חוץ ושבילים

      לריצוף טוב כמה תכונות חשובות כמו:

      – יציבות ומישוריות – למניעת הכשלת אדם.

      – מקדם חיכוך גבוהה – למניעת החלקת אדם.

      – מקדם שחיקה גבוה – להארחת חיי התוצר.

      – שיפועים מסודרים – להזרמת מי גשם- בריצוף חוץ ומשטחים רטובים, או מישוריות אופקית ואחידה – בריצוף פנים

      לריצוף יש השפעה מכרעת על התחושה שיוצר החלל בו הוא מצוי, במיוחד אם החלל פתוח.

      טרסות

      טרסה הינה שיטת בנייה עתיקת יומין, ליצירת שטחים מישוריים ואופקיים במקומות שהם הרריים ומשופעים ומקורה בהתפתחות ההתישבות והחקלאות. בבנייתה היה ערך מוסף ברמה החקלאית, היות והיא נבנתה תוך סיקול האבנים.

      אבני הטרסה סודרו ללא חומרי מליטה, ומעט סיתות, אם בכלל, ולכן דרשו סגנון בנייה אחר ממבנה רגיל, הלוקח בחשבון גם את העובדה שקירות אלו נושאים עומס רק מצידם האחד.

      להבדיל מקירות תמך מודרניים הדורשים ניכוזים לפריקת עומס המים שעלול להווצר עלהם, בבניית טרסה יבשה (ללא בטון או חומר מליטה מקשר אחר) איננה דורשת ניכוז, כי הקיר כולו מזרים את המים.

      האבן, כמו כל חומר טבעי, משתנה עם השנים בתגובה לתנאי הסביבה. במהלך השנים תהליכים כימיים וביולוגיים חלים עליהה. על פי רוב מתפתחת על פניה "פטינה" (שיכבה חיצונית הנוצרת מהתחמצנות מרכיבה) המגנה על ליבתה ומיפה אותה לדעת רבים.

      ג'בל – mortar mixer

      מערבב טיח/מלט

      לעירבוב חומרי המליטה השפעה ישירה על אורך חיי המבנה ואיכותו ולכן מערבב טיח היה מקצוע בפני עצמו. בנוסף, לימוד עבודה זו היה שלב חשוב בתהליך ההכשרה למקצועות העבודה באבן.

      בניגוד למה שמקובל לחשוב היום, תפקיד זה רחוק מלהיות מקצוע של פועלים פשוטים והוא איננו סובל חובבנות או אלתור… תערובת שהוכנה בצורה רשלנית לא רק מקצרת את חיי המבנה, אלא אף עשויה לסכן את יציבות המבנה, וכך גם את הציבור והבנאים עצמם.

      מערבבי הטיח ייצרו חומרים שונים ומגוונים, שהותאמו לחלקי המבנה אליו יועדו, למשל: בניית קירות, מילוי ליבות, כיסוי חזיתות, יציקת רצפות, איטום גגות ובריכות.

      המערבבים נושאים באחריות על טיב חומרי הגלם ובכלל זה הסיד, המים והאגרגט, ועירבובם ביחסי המידה הנכונים ליצירת החומר המתאים למבנה.

      המילה "trowel" עדין משמשת בשפה הצרפתית לתיאור האחריות המקצועית של כיסוי הקירות והתקרות בטיח. חשיבות אומנותם של מערבבי הטיח ניכרת בציורים ו- manuscript מהתקופה הגותית בהם מתוארת בנייה של קתדרלות וביצורים.

      Velatura (לטינית) או גם: ולטורה ונציאנו.  

      צביעה עממית של קירות בפיגמנטים על גבי שיכבת הגמר הרטובה של הטיח (פרסקו). מקור השיטה בוונציה.
      שיטה זו נולדה בתגובה לכך שיישום צבע על טיח סיד צריך להיות כשנה לאחר יישומו וטכנולוגיה זו אפשרה גיוון המבנה מייד עם השלמת הטיח.
      בעכו נתגלו שרידים של צבע שבוצע בעוד הטיח רטוב, המעידים על יישום ולטורה בארץ.

      טיח

      הטיח משמש שיכבת גמר לחזיתות פנימיות וחיצוניות של קירות מבנים.

      תפקיד הטיח לשמש שכבת הקרבה המגנה על, ואוטמת את ,ליבת הקיר.

      הטיח משמש גם מדד למצבו הפיזי של המבנה – תופעות המתרחשות בליבת הקיר נגלות דרכו, החל מתנודות במבנה היוצרות בין השאר סדקים והתנתקויות וכלה בתהליכים כימיים המתבטאים בשינויים בגוון, טקסטורה ויציבות.

      הטיח מיוצר מאגרגטים (אבן גרוסה) וחומר מקשר. החומר המקשר בעיקר בין המלאנים (האגרגטים הגרוסים) ומקרים מסוימים נקשר גם אל המצע – תלוי במצע ובהרכב חומרי תערובת הטיח.

      הבחירה של הרכב הטיח ואופן היישום שלו תלויה בחומר של האלמנט עליו הטיח מיושם, וסוג הגמר הרצוי.

      מהו טיח בוץ?

      טיח בוץ מורכב מאדמה המכילה חרסית (הוא החומר המקשר) אשר מקורה בואדיות באזורים שונים. הידע על המקומות / אתרים בהם יש אדמה מתאימה נלמד מניסיון ועבר מדור לדור. טיח זה דורש תחזוקה חד שנתית (כל שנה).

      הוא איננו עמיד במלחים ורטיבות גבוהים ולכן מיושם בעיקר במקומות יבשים. השימוש בו הצטמצם מאוד עם גילוי הסיד והשימוש בו נשמר בעיקר באזורים יבשים של אווכלוסיות עניות ובמבנים קלים/קש. היום בשל הביקוש לבנייה בחומרים אקולוגיים / ברי קיימא חודש הביקוש לטיח אדמה, בעיקר על קירות ומחיצות פנים.

      מהו טיח סיד?

      טיח אשר החומר המקשר שלו הוא סיד.

      תערובת הסיד מתגבשת עם השנים לחומר הזהה לאבן, בצורתו ובהרכבו הכימי, כך שתערובת המבוססת על סיד המיושמת על מבני אבן משתלבת טוב בתהליכים הכימים שהמבנה עובר.

      יישום טוב ונכון של טיח המבוסס על סיד דורש יותר עבודה, יידע ונסיון מאשר יישום של טיח בוץ או טיח צמנטי, היות והתוצאה של יישום הטיח המסורתי רגישה יותר לאופן הביצוע ולתנאי הסביבה, במיוחד בשלבי היישום וההשפרה (התגבשות החומר) הראשונים.

      מהו טיח צמנטי / מודרני?

      החומר המקשר המקובל היום ברוב הבנייה הוא צמנטי ובכלל זה בחומרי הטיח.

      הצמנט הינו תרכובת המבוססת על אבן גיר קלויה בתוספת יסודות חרסיתיים בתוספת גבס (המכיל מלח) בתהליך של הידרציה.

      לטייחים צמנטים חוזק ואטימות גבוהים ואינם נושמים.

      אטימות וחוזק אינם משרתים טוב מבני אבן היות וקירות האבן מוליכים נוזלים ומלחים. מלחים השואפים לצאת מהאבן, יחד עם המלח שנפלט מהצמנט, יוצרים לחצים בין האבן לצמנט עד שאחד מהם נשבר/מתפרק. בד"כ זו תהיה האבן.

      טיח מסורתי

      הטיח מהווה שכבת גמר לחזיתות פנימיות וחיצוניות של קירות מבנים. תפקיד הטיח הוא לחזק ולאטום את ליבת הקיר.

      הטיח היינו מערכת שכבות, בד"כ 3:

      1. הרבצה: השכבה המחברת בין "שלד" הקיר ושכבת הטיח. שכבה זו צריכה להתאים לחומרי השלד.
      2. מיישרת: בעזרת מקבלים את צורת פני הקיר, בד"כ השכבה העבה.
      3. שליכט: שכבת הגמר. לשיכבה זו תפקידים רבים לתיפקוד מערכת הקיר בנוסף לחשיבות האסטתית הניכרת לכל.

      הטיח מיוצר מאגרגטים וחומר מקשר. החומר המקשר המקובל היום ברוב הבנייה הוא צמנטי. החומר המקשר בעבר היה על בסיס סיד חי (תערובת חמה), סיד בור ו/או סיד הידראולי, והתוצאה היא טיח המאופיין בגמישות, אטימות ונשימתיות.

      מאפיינים אלו הופכים את הטייחים מבוססי הסיד לחומרים המתאימים לשימור ושיחזור, בעלי חשיבות בבנייה מסורתית ובעלי תוצאה ייחודית ואיכותית בבנייה חדשה.

      בחירת החומרים לשכבות הטיח מתייחס אל החומרים מהם עשוי הקיר ואופי התוצאה הסופית / הגמר הרצוי, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

      גמר הטיח תלוי ומושפע מאוד מהרכבו ומטכניקת יישומו, כמו למשל:

      – הידוק במגוון טכניקות וכלים

      – צבע וציורי קיר (פרסקו/רטוב או סקו/יבש)

      – משיכת קרניזים

      – עיבוד פני הטיח לאחר תחילת השפרתו בסיתות, בשיוף ובשטיפה

      טכניקות גמר אלו יצרו מגוון רחב של סגנונות המאופיינים בצבע, טקסטורה וצורה ויצרו שפה אדריכלית ותרבותית עשירה, המאפיינת אזורים, תקופות ועמים שונים בעולם.

      בחירת חומרי השכבה הראשונה של הטיח תלוי בחומר ממנו בנוי שלד הקיר. בקירות מודרניים, החומר יהיה כזה המתאים להתקשר אל בטון, בלוק, גבס ועוד.

      חומרי טיח על מצעי קיר קדומים שהיו עשויים מאבן, לבני בוץ, לאטות עץ וקש יהיו שונים בהתאם.

      עבור מבנים העומדים בתנאי סביבה קשים ישנם חומרי טיח מודרניים המיועדים לתת מענה לתופעות המאפיינות מבנים כאלו. חומרים אלו יכולים להתמודד עם המלחים הדוחים את הטיח. ברובם, חומרים אלו הם חומרים מתועשים לתחום השימור מתוצרת אירופאית.

      "חֲמִשָּׁה תַלְמִידִים הָיוּ לוֹ לְרַבָּן יוֹחָנָן בֶּן זַכַּאי, וְאֵלּוּ הֵן…

      רַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן הֻרְקְנוֹס, בּוֹר סוּד שֶׁאֵינוֹ מְאַבֵּד טִפָּה"

      (מסכת אבות, פרק א')

      מייאקים

      מייאק: מגדלור ברוסית.

      שם כולל לשיטת יישור פני חזית בטיח אשר מישורו ישר לחלוטין / ישר בשני כיוונים.

      השיטה מבוססת על יצירת נקודות בולטות מהמישור המטוייח, וראשיהם על פני המישור הרצוי – אלו הם המייאקים. נקודות אלו משמשות נקודות ייחוס ליישור שכבת הטיח השנייה בעזרת סרגלים.

      מרמורינו

      בלטינית: Marmorino מקורה באיטליה בתקופה הרומאית. עיבוד פני הטיח בטקסטורה חלקה ואטומה במיוחד המזכירה שיש (מרמור) אותה בצעו במבנים שנבנו לפני מאות שנים. השימוש במרמורינו משרת טוב חללים ואלמנטים רטובים, כמו בורות מים, רהטים (שוקט שתייה) ומקוואות. היום מיישמים טכנולוגיה זו בין השאר גם בחדרי אמבטיה. מרמורינו מבוצע ע"י יישום שכבה דקה המתבצעת בשלבי היישום האחרונים של הטיח ומאפשרת טיפול בקירות לא מישוריים.

      משיכת קרניזים וכותרות טיח

      כותרות אבן, שנולדו כפרט מיבני, הפכו עם השנים לאלמנט אסתטי ששולב במבנה ללא קשר ליתרונותיו המבניים. כך התפתחו טכנולוגיות לביצוע קרניזים בחומרים ושיטות שונות. משיכת קרניזים בטיח נתנה מענה פשוט ואלגנטי לדרישה זו.

      משיכת טיח מוכרת לנו במבנים החל מתקופת ימי הביניים והרנסנס באירופה ועד מבנים מודרניים – חלקם בת"א.

      טכניקה זו היינה תת-טכנולוגיה של קבוצה רחבה יותר הקרויה: סטוקו.

      סגרפיטו

      סגרפיטו (באיטלקית: Sgraffito, הגייה מדויקת: זְגְרָפִיטוֹ) היא טכניקה של ציור על גבי קירות. הפירוש המילולי של המילה הוא "מגורד בעומק".

      בסיסו של הסגרפיטו עומד ציפוי הקיר בשתי שכבות או יותר של טיח. הקיר מטויח בשכבות בצבעים שונים. בטרם התייבשות הטיח, מתבצע הציור על ידי גירוד או חריצת הטיח, המביאים לחשיפתן מחדש של השכבות העמוקות יותר, שלהן צבע שונה.

      עיצובי הסגרפיטו הראשונים בוצעו בשחור-לבן. הקיר היה מטויח בטיח מעורב בפיח (ומכאן התקבל הגוון השחור), ומעל הטיח סויד הקיר בסיד רגיל (לבן). הציור בוצע על ידי חריטה בחרט. הראשונים שיישמו טכניקה זו היו בנאים ולאו דווקא ציירים, והדגמים אותם ציירו היו קישוטים גרפיים פשוטים ואף חיקויי ציפוי אבן, בתים כאלו ניתן למצוא גם ביוון ובמיוחד באי כיוס בים האגאי.

      במאה ה-13 החלו להשתמש בטכניקה גם ליצירות אמנות. הציורים הראשונים בטכניקה זו צוירו במנזרי הקתדרלה של מגדבורג. בציורים אלה ניתן לראות גם שלב נוסף בהתפתחותה – צביעה נוספת במכחול מעל לתרשים החרוט. במקרים רבים שימשו יצירות של אמנים מפורסמים כבסיס לציורי הקיר, אשר הועתקו בהגדלה מיצירות אלו.

      שימוש נרחב בשיטה זו נעשה בתקופת הרנסאנס. הריכוז הגדול ביותר נמצא בצ'כיה.

      סטוקו

      בלטינית: Stucco .מקורה באיטליה בתקופה הרומאית.

      סטוקו הינה טכנולוגיה של פיסול בטיח ע"י גילוף (תחריט ותבליט) והטבעות של של אלמנטים בחומר הרך של הטיח.

      במקרים רבים, עושים את גמר הסטוקו בטקסטורה חלקה, על מנת לשוות לו מראה של אבן (מרמורינו).

      הסטוקו נועד לתת מענה זול יותר מסיתות באבן לצורות וסמלים שהיה מקובל לעשותם משיש.

      סיד, סיד בור וסיד הידראולי

      הסיד הוא החומר המקשר בתערובות מליטה לבנייה ועדויות לשימוש בו נמצאו מהמאה ה- 15 לפנה"ס. מאז השימוש בו החל להצטמצם רק עם כניסת הצמנט לשימוש. הסיד מיוצר בתהליך קליה של אבן גיר מרוסקת בכבשנים, בטמפרטורה של 800 עד 1200 מעלות צלזיוס. ייחוד הסיד בכך שהוא שואף לחזור לתצורתו המקורית (אבן גיר). ראשון במחזור הסיד. הסיד מופיע בשלושה אופנים עיקריים: סיד חי: חומר פריך המופק מאבן הגיר בכבשנים. אבקתו היא מרכיב הבסיס של סיד בור. משמש גם לייצור תערובות חמות (עם אדמה ומים). שני במחזור הסיד. סיד בור / סיד כבוי: סיד חי נקי שכובה במים (בתהליך הכיבוי נפלט חום רב). מתקשר במגע עם האויר ולכן מכונה גם סיד אווירי. גמיש ובעל עבידות גבוהה. מאפשר לקירות נשימה ומעבר לחות. כיבוי הסיד במים למשך תקופה ארוכה משפרת אותו. שלישי במחזור הסיד. סיד הידראולי: תרכובת המבוססת על סיד חי + סיליקטים. מתקשר במגע עם מים. ביחס לתערובות סיד בור – בעל חוזק מבני גבוהה יותר וגמישות מופחתת. משך ההתגבשות מהיר יותר. עביד גם בתנאים רטובים. נשמר עד ליישומו בתצורת אבקה יבשה (בדומה לצמנט).

      סיתות

      הכנת האבן לקראת הרכבתה במבנה כוללת פעולות עיבוד, המתחלקות לשלושה שלבים: חציבה מהסלע, סיתות לצורה ועבודות גמר. טכנולוגיות העיבוד משתמשות במגוון כלי סיתות.

      רמת קשיות האבן, התוצר המבוקש ושלב הסיתות הם שקובעים את צורת הכלי ואופי הסיתות.

      האבנים הרכות (כמו הנארי) ידרשו מעט כלים על מנת ליישרם לרמה של אבן לבנייה, ואילו לסיתות אבנים קשות יידרש מגוון כלים רחב יותר.

      פטישי סיתות:

      לפטישים חשיבות גדולה בתהליך הסיתות. העבודה בפטיש מכתיבה את עוצמת המכה וכיוונה.

      צורת הפטיש, החומר ממנו הרכיבו את הפטיש ומשקלו הושפעו מאופי העבודה הנדרשת ממנו.

      ישנם פטישים לעבודה בעמידה (ראשם מעוקל או ישר) וישנם פטישים לעבודה בישיבה (ראשם בד"כ מעוקל מעט).

      לעבודת סיתות הדורשת מאמץ ממושך ורציף ייצאו פטישים קלי משקל יחסית (0.8-1.2 ק"ג). לעומתם, ראשי הפטישים בהם נשתמשו במחצבות נעים בין 5 ל- 10 ק"ג

      ישנם שני סוגים עיקריים של פטישי סיתות:

      פטישי הכאה, הפטיש המיועד להכאה על איזמל, כלומר שבפעולה זו הפטיש מכה באיזמל והאיזמל הוא שפועל ישירות על האבן,

      פטישי שבירה שיועדו לסיתות ללא איזמל, כלומר ראשי פטישי השבירה פועלים ישירות על האבן

      כלי סיתות עיקריים:

      מקבת עץ גדולה

      מקבת עץ

      פטיש עץ

      פטיש ברזל רך

      פטיש מתכת קשה

      ביק

      פטיש מאטרקה

      איזמל שבירה

      פטיש רב להבים

      פטיש מוטבה

      איזמל חוד / שפיץ

      איזמל שיניים

      איזמל שטוח

      איזמל שטוח רחב

      גרזן שטוח ומשונן

      איזמל צלב

      כלים לעבודת גמר האבן: 

      מקצוע אבן

      שופין

      אבני ליטוש (קרבורונדום)

      ניירות לטש

      יהלומים

      כלי מדידה לסיתות צורה מרחבית (תלת מימדית): 

      זוית מתכת

      סרגל מתכת

      משר

      סגנונות גמר פני האבן:

      גמר פני האבן מושפע מהכלי האחרון שעיבד את האבן. לסוג גמר פני האבן שמות עתיקים. בישראל מקובל להשתמש בשמם הערבי, למשל:

      טוּ‏בּ‏זֶ‏ה: בליטה מעוגלת המעובדת בגסות. תוצר סיתות ב"טומבור"

      תָ‏לטִיש: כמו פסיקים ונקודות עמוקים. תוצר סיתות של אזמלי שפיץ.

      מוּ‏סֵמסָ‏ם: מרקם של חריצים בכיוון אחיד. תוצר סיתות של איזמל שיניים

      תָ‏פגִ'יר: מוסמסם שהסיתות בו מכמה כיוונים. תוצר סיתות של איזמל שיניים

      שָ‏חוּ‏טָ‏ה: חירוץ אחיד לאורך פני אבן רכה. תוצר סיתות של גרזן שטוח ומשונן

      מו‏טבה/סיתות מוטבע: טקסטורה של נקודות שנוצרה ע"י כלי המזכיר פטיש שניצלים. תוצר סיתות של פטיש מטבה.

      פרסקו

      פְרֶסְקוֹ, (עברית: תַּמְשִׁיחַ, איטלקית: affresco) הוא טכניקת ציור קיר אשר מתבססת על ציור ישירות על טיח סיד לח וטרי. המונח מגיע מהביטוי האיטלקי 'a fresco' שפירושו "טרי" או "באופן טרי". בטכניקה זו הצבעים מתייבשים יחד עם הטיח והופכים לחלק אינטגרלי ממנו (להבדיל מטכניקות ציור אחרות, בהן הצבע והמצע עליו הוא מצויר מהווים שכבות נפרדות).

      בציור פרסקו האמן מערבב פיגמנטים במים בלבד ומורח אותם על טיח לח אשר נמרח על הקיר באותו היום. בתהליך התיבשות הטיח נוצרת תגובה כימית בינו לבין הפחמן דו-חמצני באוויר ופני השטח כמו גם מבנה הטיח הופכים לקלציום קרבונט. לא ניתן להמשיך את הציור לאחר תחילת תהליך ההתיבשות, על כן על הצייר לסיים את מלאכתו ביום בו החל בה. ציורים המשתרעים על פני משטחים נרחבים אשר לא ניתן לצייר ביום אחד מתבצעים בחלקים: האמן מורח מדי יום שכבת טיח אך ורק על פני האזור שיש בכוונתו לצייר באותו היום ומצייר את אותו מקטע. למחרת הוא מצייר מקטע נוסף תוך הסוואת החיבור בין המקטעים השונים, ותוך שימוש באותם גוונים בהם השתמש במקטע הסמוך, וכן הלאה עד לכיסוי כל השטח המיועד לציור. תפר טיח זה מכונה Giornata. התהליך עלול להיות אטי ביותר – האמן הרנסאנסי מיכלאנג'לו צייר את הפרסקאות על תקרת הקפלה הסיסטינית ברומא (ראו תמונה) במשך ארבע שנים תמימות. אמנים היו נעזרים במספר רב של שוליות שסייעו להם בהכנת החומרים או בציור פרטים לא מסובכים בציור.

      טכניקת הפרסקו עמידה ביותר לאורך זמן, מאחר שהצבע משתמר כל עוד הטיח עצמו אינו מתפורר. הטכניקה הייתה בשימוש כבר בעת העתיקה, והשתמרו עד היום פרסקאות רבים של תרבויות יוון ורומא החל מהאלף הראשון לפני הספירה. באתר הארכאולוגי ממשית, העיר הנבטית, יש פרסקאות מתקופה קדומה אף יותר. בתקופת ימי הביניים והרנסאנס הטכניקה אומצה במערב אירופה ונחשבה לטכניקה של אמנים גדולים במיוחד, משום שהיא קשה ביותר ליישום, מכמה סיבות:

      בעת הייבוש הצבעים משנים גוון, ויש צורך במיומנות גבוהה ביותר כדי לערבב מדי יום את אותו צבע במדויק ולהגיע בסופו של דבר אל הגוון הרצוי.

      לא ניתן לתקן שגיאות או למחקן; כדי לתקן שגיאות יש להסיר את שכבת הטיח, למרוח טיח חדש ולצייר מחדש את האזור השגוי, או לחלופין לכסות את הטעות בשיטת ה"סקו" (secco משמעו "יבש" באיטלקית), כלומר ציור על קיר יבש בפיגמנטים מעורבים בחומר "מתווך" כגון ביצה, דבק עצמות, שרף טבעי וכדומה. טכניקת הסקו קלה יותר ליישום אך עמידה פחות. תיקונים בסקו היו מקובלים כחלק מתהליך הציור וניתן למצוא את שרידיהם גם בפרסקאות הרנסאנס החשובים של ג'וטו ומסאצ'ו.

      פיגמנטים מסוימים (בפרט תחמוצות של עופרת או נחושת, שצבען לבן, אדום, ירוק או כחול) אינם מתאימים לטכניקת הפרסקו משום שהתגובה הכימית בינם לבין הסיד הטרי גורמת להשחרתם. כדי להשתמש בפיגמנטים אלו על האמן לצייר תחילה את הפרסקו בלעדיהם, ולאחר התיבשות הציור עליו להוסיף את הפרטים הרצויים בטכניקת הסקו.

      טכניקת הפרסקו הצריכה מיומנות והשקעה כספית גבוהה, כך שלעיטור אובייקטים פחותי ערך היו משתמשים בטכניקות סקו, למשל טכניקת ה"מצו פרסקו" ("חצי פרסקו") שמכונה גם Kalkmalerei. בטכניקת המצו פרסקו האמן מצייר בפיגמנטים מעורבים בחלב סיד על קיר יבש. בעת התיבשות הצבע נוצרת שכבה של קלציום קרבונט המכילה את הפיגמנט. בניגוד לטכניקת הפרסקו הצבע בציורי סיד מהווה שכבה נפרדת מהקיר ועל כן פחות עמידה.

      צמנט מודרני בהשוואה לטיח סיד

      החומר המקשר המקובל היום ברוב תערובות הבנייה הוא צמנטי.

      בעבר חומרי הבנייה היו אבן וחומרי מליטה סידיים.

      הצמנט הינו תרכובת המבוססת על אבן גיר קלויה בתוספת יסודות חרסיתיים בתוספת גבס (המכיל מלח) בתהליך של הידרציה.

      האבן ככלל הינה חומר טבעי ואבני גיר בפרט נוצרו מהתגבשות מרכיבהן. לחומרי מליטה סידיים מבנה כימי/פיזי זהה לאבן טבעית.

      הצמנט מאפשר יציקות של מבנים שלמים בעלי חוזק מכני רב, ולכן ניתן לבנות איתו בקלות יחסית ובזמן קצר מבנים גבוהים ורחבים ביחס למבני אבן. לעומתם מבני אבן דורשים פרטים מורכבים לקירוי ובנייה לגובה.

      בעוד שלצמנט חיים קצרים יחסית (150-250 שנים), למבני אבן פוטנציאל חיים ארוכים הרבה יותר: מאות ואלפי שנים.

      למבנים צמנטים (ובכלל זה קירות, עמודים, טיח וחומרי כיחול) חוזק ואטימות גבוהים ואינם נושמים ביחס למבני אבן.

      אטימות וחוזק אינם משרתים טוב מבני אבן היות וקירות האבן מוליכים נוזלים ומלחים. מלחים השואפים לצאת מהאבן, יחד עם המלח שנפלט מהצמנט, יוצרים לחצים בין האבן לצמנט עד שאחד מהם נשבר/מתפרק. בד"כ זו תהיה האבן.

      שטיין פוץ

      מקור השם הוא גרמני (שטיין=אבן, פוץ=טיח).

      המושג "שטיין פוץ" משמש עד היום לתאור של גמר טיח המסותת בכלים לעיבוד אבן.

      על אף שטכנולוגיה זו הייתה מאוד מקובלת בתל אביב של אמצע המאה ה-20. מאז, חדלו לבצע סוג גמר זה והתערובות ששימשו את הבנאים בתקופה ההיא ושיטות עיבוד הטיח לא עברו מדור לדור ולא נמצא להם תיעוד טכני.

      שימור אבן

      אבן מהווה את אחד מחומרי הגלם העיקריים לבניין, החל מתקופת העת העתיקה (עדויות לבנייה באבן נמצאו במספוטמיה, התרבות העתיקה ביותר המוכרת לנו היום, שהתקימה עוד בשנת 5000 לפנה"ס), ועד לפני כ-150 שנה – עת כניסת הבטון, בעולם בכלל ובאזורינו בפרט.

      תערובות מליטה וטיח היו חיוניים לשיפור יכולות הבנייה והפכו לחלק ממרכיבי המבנה יחד עם התרחבות השימוש באבן.

      מיום השלמת הבנייה, חומרי הבניין חשופים לתהליכים כימיים ופיזיים אשר גורמים לבלייתם. לאחר עשרות ומאות שנים, ובהתאם לחומרי הבנייה, אופן יישומם ותנאי הסביבה, המבנה נחלש כתוצאה משינויים אלו. הטיפול במפגעים אילו מצריך ידע והבנה של הגורמים והתהליכים הפועלים עליו, להתאמת הטיפול והחומרים לכל מיקרה וגופו. במקרים רבים יש לבחון את הפתרון המיטבי מבין מספר טכניקות.

      בשימור מבני אבן אחת המטרות העיקריות היא חיזוק המבנה והארכת חייו. באופן מעשי, ישנם כמה פעולות עיקריות בשימור מבני אבן:

      1. חשיפה וניקיון:

      בשטיפה במים וסבון ניטרלי, בכלים מכאניים או בניקוי כימי והדברה מיקרוביולוגית.

      1. השלמת חלקים חסרים:

      ע"י השלמת אבנים וחלקי אבן חסרים (באבן או בחומרי מליטה).

      1. חיזוק חזיתות אבן:

      באופן כימי, סגירת מיישקים (פוגות) וסדקים.

      1. טיפול תחזוקתי ומונע:

      חיוני להארכת חיי המבנה ושיפור מראהו.

      שיחזור אבן מתבקש במקרים של אבנים שבליתם חמורה או שאבדו.

      בשיחזור האבן יש לתת את הדעת על היבטים כמו: החומר ממנו משחזרים את האבן, תפקידה המקורי ובהתאם צורתה ואופן עיבוד גמר האבן.

      שימור טיח

      חומרי המליטה העיקריים בעזרתם "תפרו" את חלקי האבן היו מבוססים על סיד בור מכובה, סיד חי ואגרגטים.

      הסיד הופק מאבן גיר שנשרפה בכיבשנים (900 מעלות). התוצר היה סידן חמצני פעיל המוכר בשם "סיד חי", ש"כובה" במים. הסיד בד"כ יושן בבור בתקופה של 3 שבועות עד 12 שנה ליישומו.

      האגרגטים הינם אבנים מסוגים שונים שניגרסו ומוינו על פי גודל חלקיקיהם.

      חומרי מליטה אלו "שואפים" להתגבש חזרה לאבן בתהליך כימי-מכאני של ספיחת חמצן לתרכובת, כך שחלקי האבן וחומרי המליטה מתגבשים ליחידה הומוגית אחת הדומה בהרכבה לאבן. בזכות תכונות אלו, חומרי המליטה המסורתיים משמשים לשימור ושיחזור.

      הטיח בעת העתיקה היה חומר מליטה כנ"ל המבוסס על אגרגטים דקים יותר. על פי איכותו, יישומו ותנאי סביבתו, כך שרידותו.

      הטיח העתיק משתמר לאורך זמן, וניתן למצוא עוד היום מבנים המכוסים בטיח המקורי שלהם, שבוצע לפני מאות שנים.

      חומרי המליטה שימשו במקרים רבים תשתית למגוון רחב של סגנונות גמר, כמו:

      – הטבעות ומשיחות טיח – גאומטריות או פיסוליות.

      – צבע, ציורי קיר ופרסקו.

      – תשתית לפסיפסים.

      הפרקטיקה של שימור טיח כוללת מגוון פעולות שעיקרן:

      1. חשיפה וניקיון.
      2. קיבוע ניתוקים בהזרקות.
      3. חיזוק שוליים.
      4. סגירת חריצים וסדקים.
      5. השלמה ושיחזור חלקים חסרים.

      תאדלקט

      בלטינית: Tadlac שמשמעה במרוקאית: לעסות / עיסוי

      גמר טיח הדומה ל"מרמורינו".

      עיבוד פני הטיח באבני צור יוצר פני קיר בטקסטורה חלקה ואטומה במיוחד אותה בצעו במבנים שנבנו לפני מאות שנים.

      השימוש בטדלקט משרת טוב חללים ואלמנטים רטובים, כמו בורות מים, רהטים (שוקט שתייה) ומקוואות. היום מיישמים טכנולוגיה זו בין השאר גם בחדרי אמבטיה.

      טדלקט הינה שכבה עבה המתבצעת בשלבי היישום האחרונים של הטיח ומאפשר טיפול בקירות לא מישוריים.

      תערובת חמה

      בלטינית Hot Mix.

      תערובת המבוססת אדמה וסידן חמצני פעיל (סיד חי), אשר יוצרים תגובה כימית הפולטת חום ומביאה את התערובת לטמפרורה גבוהה (מעל 100 מעלות).

      שמה ניתן לה על שום ייחודה מבין לתערובות הבנייה שהיו בשימוש לפני עידן תערובות הסיד, המתקררות בשלב הייבוש שלהן.

      מפרט הרכב עקרוני של תערובת חמה:

      – 1 CaO – סידן חמצני פעיל

      – 5/6 אדמה

      – תערובת ביחס 6 או 5 :1

      עירבוב התערובת:

      – מערבבים את שני המרכיבים על יבש.

      – מוסיפים מים.

      – בעת תהליך הכיבוי של הסיד בתוך התערובת נוצרת ריאקציה בין הסיד לאדמה.

      – תהליך הייצור והעבודה בתערובת חמה מסוכן במידה זהה לתהליך ייצור סיד כבוי.

      – השימוש בליבת קירות ובניה נעשה בזמן שהתערובת חמה.

      ההיסטוריה של שימוש בתערובת חמה:

      עדויות ושרידים לשימוש בתערובות חמות עוד בתקופה הרומית נקודתית תוך כדי התאמת חומר המליטה לדרישות הבניה.

      בתקופה הביזנטית נעשה שימוש נרחב בתערובות אלו (בבניית קמרונות, קירות, יציקת ליבת קירות) תערובת קלה ליצור, מרכיב האדמה בתערובת זמין וזול. מכאן ואילך נעשה בו שימוש בתקופה הצלבנית נקודתית תוך כדי התאמה. בתקופה הערבית הקדומה, המאוחרת ועד התקופה העותומנית נעשה בו שימוש נרחב בהיקף הבניה כולל בתקופת ההתיישבות הציונית עליה ראשונה, שניה ועד תחילת התקופה המנדטורית.

      השימוש הנרחב בתערובות החמות בבניה נעשה בתקופות שהעוני הפשטות והצניעות (מהיבט דתי) הן חלק מאורח החיים היום יומי.

      תערובת מליטה

      תערובות מליטה מאפשרות הדבקה של חומרי בנייה מוצקים. בדרך כלל, ובחיבור זה בפרט, מדובר בחומרים מינרליים. המילה הלטינית צמנט שימשה בימי הביניים לתיאור של תערובת חומר מליטה, אגרגט דק ומים. בשפות אחדות, כגון צרפתית, המילה צמנט משמשת גם לדבק. בעברית משמשות המילים באופן הבא:

      המילה צמנט משמשת לתיאור אבקה של חומר מליטה מינרלי בלבד

      המילה מלט משמשת בעברית לתיאור תערובת של חומר מליטה, מים ואגרגטים דקים (חול)

      המילה בטון משמשת לתיאור תערובת של חומר מליטה, מים, אגרגטים דקים ואגרגטים גסים (חצץ)

      התהליך בו עיסה צמנטית (תערובת צמנט ומים) מאבדת את הפלסטיות והופכת למוצק נקרא התקשרות. עליה בחוזק המוצק עם הזמן נקראת התקשות או הקשייה.

      חומרי המליטה מתחלקים לשתי קבוצות:

      1. חומרי מליטה אויריים – חומרי מליטה שאינם מתקשים, או שאינם מתקיימים במים
      2. חומרי מליטה הידראוליים (בעבר כונו הידרבליים) – חומרי מליטה המתקשים ומתקיימים במים.

      אל חומרי המליטה האוויריים משתייכים גבס וסיד כבוי. סיד הידראולי, צמנט סיגים וצמנט פורטלנד הם דוגמאות לחומרי מליטה הידראוליים.

      מתוך: ויקיספר – חומרי בניה/חומרי מליטה – www.he.wikibooks.org.

      להמשך קריאה
    • 22-03-2024
      משמרים טכנולוגיה ומשחזרים מוצר: בטון טרומי יצוק מתוצרת בית החרושת האחים שלוש
      מאת: טלי אולך- אייל | ארכו שימור ושחזור

      מבוא

      בניית האבן המסורתית היוותה במשך אלפי שנים   מרכיב כמעט  בלעדי בנוף המרחב הבנוי בארץ ישראל .  נוף בתי האבן  החל להשתנות לקראת סוף המאה התשע-עשרה  עם חדירת חומרי בנייה ומוצרי בנייה מאירופה הודות לניוד סחורות, חומרי גלם וידע אנושי שעברו  דרך  נמלה של יפו אשר שימש כמוקד מעבר עיקרי בין ארץ ישראל (להלן:א"י)  לאירופה. בין חומרי הבנייה נמנים עצים לבניין, קורות פלדה, רעפי חרס, זכוכית, וטכנולוגיות בנייה חדשניות. ( קרק, 2003) במקביל, ועם התפתחות מושבות הטמפלרים בא"י בתקופה זו  נעשה שימוש בחומרי בניין ומסורות  חדשות  בעלות השפעות אירופאיות אשר  והיוו חידוש נוסף לסגנון הבנייה המקומי.

      חידושים  אלו הם שהביאו להתפתחות תעשייה מקומית בתחומים  השונים וביניהם של מוצרי הבטון המיועדים לבניין . תעשייה זו החלה להתפתח בארץ ישראל בתחילת העשור הראשון של המאה-העשרים עם הקמתם של שלושה בתי חרושת  לייצור מוצרי בטון :  בית החרושת של משפחות ביילהרץ ושומאכר   שהוקם  ב 1903  במושבה הטמפלרית בחיפה  ( לבנוני, 2014) , מפעלו של  הטמפלר הוגו וילהנד  שהוקם בשנה זו סמוך לתחנת הרכבת של יפו , ובית החרושת "האחים- שלוש" אשר החל ליצר לבנים ככל הנראה[1] בתקופה זו במרחק גיאוגרפי סמוך  (אלכסנדרוביץ ,2010) .

      בבניית שכונה אחוזת-בית מצפון ליפו בשנת 1909, יישוב עירוני, עברי "מודרני" ראשון, אשר נבנה  על בסיס תכניות בינוי מוגדרות ומוסדרות וכן בבניית שכונות יהודיות  אשר נבנו בתקופה זו כגון שכונת נווה צדק ושכונת הדר כרמל בחיפה ( לבנוני, 2014)  נעשה שימוש באותם חומרים חדשניים  ובטכנולוגיות הבנייה  שחדרו זה עתה לשוק הבנייה . הבחירה בחומרים ובשיטות בנייה אלו ברחבי א"י  קושרת היבטים אידיאולוגיים לאומיים שונים  של "כיבוש העבודה" , ניתוק התלות בבנאים ובשיטה הערבית המסורתית ושל בנייה וייצור בידי פועלים עבריים (אלכסנדרוביץ, 2010, ) .

      מוצרי הבטון באו להחליף את השימוש המסורתי באבן ובאומני הסיתות והבנייה תוך שמירה על דמיון חיצוני לתוצר האבן באדריכלות. יתרונות השיטה היו  בייצור מסחרי בעלויות זולות , בקיצור משך העבודה ובניתוק התלות באבן ובאמני הסיתות המקומיים. (שם, 2010  )  בין מוצרי הבטון הטרומיים (המכונים בישראל  גם "פריקסטים" מינוח הלקוח מלועזית-Pre-cast  ) נפוצים לבני בנייה, חוליות עמודים , מסגרות דלתות וחלונות  ,עמודים  המשמשים כגדרות ומעקות, מדרגות ועוד.

      יוסף אליהו שלוש אשר פעל בראשית המאה-העשרים כקבלן בניין בהקמת שכונת אחוזת-בית , ייצר בבית החרושת "האחים-שלוש" מוצרי בטון טרומיים וביניהם לבני בטון המדמים בחזיתם צורניות של אבן מסותתת בצורה גסה  בשיטות סיתות  המכונות  בערבית " טובזה- זאמלה" ( קרוינאקר, 1985)   . על אף  שניתן היה להשתמש בלבנים אלו כתחליף ראוי לאבן הכורכר המקומית, שלוש עשה בלבנים שימוש סלקטיבי  בעיקר כאבני פינה ובבניית חזיתות מבנים תוך שימוש מסורתי באבן הכורכר המקומית ביתר המבנה (תמונה 1). הראשונים אשר עשו שימוש במוצר הבטון כתחליף מלא לאבן הטבעית בא"י  היו הטמפלרים. בית העם במושבה הטמפלרית שרונה אשר נבנה בשנת 1911 מדגים  שימוש מלא בלבני בטון טרומי ללא בבנייה באבן ( Glenk, 2005). בשנת  שנת 1913 החל להיבנות בית הקונסוליה הגרמנית בשכונה הטמפלרית ואלהאלה, אף היא בנויה כולה מלבני בטון (תמונה 2 ).  בנייה במוצרי בטון ניתן למצוא במושבות הטמפלרים ברחבי הארץ וכן במבנים ביפו, בחיפה, ירושלים, וכן בשכונות יהודיות חדשות אשר הוקמו בתקופה זו .  תוצרים אלו הופיעו במרחב העירוני הבנוי והיו לתופעה רווחת אשר ניתן להבחין בה עד היום במבנים היסטוריים רבים אשר נבנו בתחילת המאה ה-20 .

      בית-שלוש

      בית- שלוש נבנה בשנת 1883 על חלקת אדמה מצפון מזרח ליפו. הוא נבנה על ידי אהרון שלוש ושימש למגורי משפחתו. בסוף המאה התשע-עשרה שני בניו יוסף אליהו ואברהם חיים הקימו   בסמוך לבית  את בית-החרושת לייצור מוצרי בטון ומרצפות (שלוש, [1931] ,2005) . בתמונות היסטוריות ניתן לזהות את חזית בית החרושת הפונה מזרחה בנויה בלבני בטון אשר נוצקו בבית החרושת  (תמונה 3)  .

      עם תחילת תהליך השימור והשחזור של המבנה[2]  אובחן כי באתר נותרו מספר אלמנטים מקוריים  מבטון יצוק: חוליות עמודים, עמודי גדר, יחידות לחומות ולבני בנייה, חלקם באתרם ואחרים פזורים ברחבי המגרש. ( תמונה 4 )   בחינה של המצב הקיים ע"י צוות התכנון האדריכלי  והמשמרים הראתה שמכל האלמנטים הנדרשים להחזרת הגדרות, השערים וחזית בית החרושת  למצבם הבנוי  המקורי שרדו רק כשליש ( תמונה 5 ) . על כן נקבע שכיוון ואין אפשרות להתקין מחדש את הרכיבים המקוריים  בהעדר חלקים שונים כגון:  חוליות  עמודי שער, חלקי  גדרות המורכבות מיחידות בסיס-עמוד-כותרת, ובכך  שלמות האתר (Integrity )  תיפגע, יש לייצר מחדש את המוצרים החסרים.  בסך הכול נדרשנו ליצר 20 תבניות של טיפוסים שונים . התבניות  הועתקו  מאבות-טיפוס שנלקחו  מהאלמנטים המקוריים.  בתחילה, ביצענו ניסיונות של  יציקות שונות במטרה להשיג דמיון למוצר המקורי ; יציקות אלו  נעשו בתערובות בטון סטנדרטיות כפי שמקובל לבצע בתחום הבנייה כיום, תוך שימוש במינונים שונים של מלט ואגרגטים בגדלים ומסוגים שונים בניסיון להגיע לשחזור דומה . על אף  שבוצעו מספר רב של  ניסיונות,  בכל הניסיונות הללו נוכחנו שהתוצר אשר מתקבל   אינו תואם באופן מספק את המקור. המוצרים החדשים היו שונים לחלוטין בנראות ובחומריות מהיציקות המקוריות . ניכר שהיציקות המקוריות ואלו ששוחזרו הינן מוצרים שונים לחלוטין. היציקות המקוריות היו בגוון אפור-חום, בעלות חזות מגורענת, ופתוחה.  בחלקן  נראו גרגרי חול, שברי צדפים קטנים ולעיתים חלקיקי  אבן כורכר, ואילו היציקות החדשות יצאו בהירות, חלקות (לעיתים מבריקות) , אחידות ונוקשות. יש לציין שגם מבין היציקות המקוריות קיים הבדל ושוני ברמת הגרעון, הגוון, והטקסטורה בין המוצרים.

      בשלב זה  לא היה ברור כיצד יש להתקדם ; מחד, הנחת העבודה  הייתה שבפעולות  שימור בית- החרושת  העברי הראשון  לייצור רכיבי בטון לבנייה בא"י , יש לבצע פעולות שימור ושחזור מתוך ידע מעמיק של חומרי המוצרים ושיטת ייצורם, ומאידך – הבנו שהידע שבידינו איננו מספק. כאשר  נוכחנו לגלות שהמידע אודות טכנולוגיית הייצור  המקורית אינו זמין בארץ ושככל הנראה נשתכח ברבות השנים, נדרשנו לתהליך למידה ומחקר של המוצר ושיטות היציקה ההיסטוריות  בארץ ובעולם , ובכך  לגשת לתהליך השחזור מתוך ידע והבנת המוצר, חומריותו ואופן ייצורו.

      מאמר זה מתאר את תהליך שחזור מוצרי הבטון בבית שלוש; מתחקה אחר מוצרי הבטון  המשמשים כתחליף אבן: הרקע ההיסטורי, הטכנולוגי והחומרי; מציג שיטה לשחזור תואם מקור. ובוחן את שחזור המוצר  והטכנולוגיה בהיבט המקצועי.

       

      האבן היצוקה

      הבטון הוא מוצר המתקבל כאשר מחברים חומר מקשר כגון סיד או צמנט  עם   מלאנים  (להלן: אגרגטים), חול  ומים. הבטון הוא מוצר עתיק אשר נעשה בו שימוש  זה אלפי שנים ועד לימינו  ( Simpson, 1999) .  ככל הידוע, שימוש בבטון כרכיב בבנייה אשר מיועד להוות תחליף לאבן טבעית הופיע לראשונה במצודת קרקסון , צרפת אשר נבנה בשנת 1338 ( Farmer, 2008). בעוד שהבטון שימש כחומר בניה במשך אלפי שנים, ייצור המוני של אלמנטים לבנייה היצוקים בטון החל בסוף המאה התשע-עשרה באנגליה, צרפת  וארה"ב , כמוצרים מקובלים שמהותם הוא שימושם  כתחליף לאבן. התפתחות תעשייה זו היא פועל  יוצא של המהפכה התעשייתית אשר בעטייה  נוצר הביקוש הגדול לחומרי בנייה זולים וזמינים כמו   הסיד ההידראולי וצמנט פורטלנד  באירופה וארה"ב ( Simpson, 1999) .

      מוצרים יצוקים בטון המשמשים כתחליף אבן במבנים היסטוריים מכונים בשפה העברית  "יציקות טרומיות" או בתרגום  המילולי השגור " יציקות פריקסט" . המינוח העברי מבטא   פן טכני ומתאר  נקודת זמן בתהליך  הייצור  ואת עובדת היותו יצוק מראש , טרם נעשה בו שימוש.    מספר מינוחים באנגלית מתארים את אותם מוצרים:  "Artificial- Stone" , "Concrete-Stone" , " Reconstructed-Stone"   ""Pre-cast Stone  והנפוץ ביותר : " Cast- Stone".  (Pieper, 2001 p.1)  וכולם, בשונה מהמינוח בעברית  – מבטאים את מהותו החומרית והשימושית של  המוצר.  החומרית- המדובר על מוצר ייצוק, עשוי מבטון, ומלאכותי. מהותו השימושית : היותו תחליף לאבן במראה, בצורה ובשימוש .  מוצרי ה  Cast–Stone ,  (בתרגום חופשי  להלן : אבן-יצוקה )  מוכרים במבנים היסטוריים רבים באירופה וארה"ב  ומשמשים שם כמוצר נפוץ ומוכר בבנייה עד היום. לתעשייה זו ביקוש  עד היום בבניה המודרנית. קיימים מפעלים רבים לייצור אבן-יצוקה, והמידע אודות תהליכי ייצור, שימור ושחזור נגישה לכל בעזרת התאחדויות וארגונים של יצרני אבן-יצוקה אשר התאגדו  בארה"ב ובאנגליה, והתעשייה מוסדרת בתקנים, הכשרה ורישוי.

      חיקוי מראה האבן הטבעית מושג במספר דרכים :

      1. שימוש בתערובות מלט המורכבות מצמנט או  סיד הידראולי  ואגרגטים שונים : חול, וסלעים מקומיים גרוסים שאותם ניסו לחקות , ואשר סיפקו  גיוון  או טקסטורה טבעית .
      2. חיקוי תוצרי סיתות אבן : שימוש בתבניות אשר נלקחו מאלמנטים נפוצים  המסותתים אבן בבניית אבן מסורתית .
      3. יציקה בשיטה של "דחיסה יבשה " בה נדרשת כמות מים מצומצמת ובכך מתקבל מראה מחוספס, ונקבובי.

      מוצרי האבן היצוקה הפכו נפוצים  ומבוקשים הודות לשימוש בשיטת יציקה הנקראת "הדחיסה היבשה" (  Dry-Tamp.  בשיטת הייצור ההיסטורית  נעשה שימוש בתבניות קשיחות ממתכת או עץ   אשר לתוכן נדחסה תערובת מלט יבשה- למחצה ( הכוללת כמות מים מצומצמת ביותר בשיעור של 7%) . הודות ליציבותה של תערובת זו, ניתן היה לשחרר באופן מיידי  את התבנית מהיציקה  ובכך לפנותה ליציקה נוספת. ( ניתן לדמות תהליך זה לבניית ארמונות בחול: על התערובת להיות לחה דיו, אך לא נוזלית מידי ; דחוסה והדוקה ).  התוצרים הועברו בשלב זה למשטחי אשפרה המצויה בסביבה רווית  לחות קבועה על ידי אדים או מתזי-מים למספר ימים .  לעומת זאת,  אם היה נעשה שימוש בשיטת הנפוצה  יותר בעולם הבניה- יציקה רטובה, אשר בתערובת המרכיבה אותה כלולים מים בכמות כפולה של כ-20% ,   זמן הייבוש היה  אורך מספר ימים כאשר התערובת עודנה בתוך התבנית, ובכך מגבילה את כמות הייצור.  קיצור משך זמן השימוש בתבנית היווה יתרון אשר  הפך את הייצור בשיטה היבשה  להמוני ומשתלם כלכלית, עד כדי ייצור של 150 יציקות ביום ( Pieper, 2001 ).

      עם שגשוג הייצור ההמוני וצמיחת הדרישה  למוצרי אבן יצוקה  שוכללו שיטות הייצור והתפתחו מכשירים שונים  המייעלים את התהליך. החל מסוף המאה התשע-עשרה נרשמו מאות פטנטים של נוסחאות לתערובות ומכשירים שונים . בשנת 1900 נרשם בארה"ב פטנט ראשון למכשיר  שימושי ויעיל  לייצור לבנים יצוקים לבנייה.  האלמנט הנפוץ ביותר היה  לבנת  הבניין אשר לה הייתה הדרישה הגבוהה ביותר בשוק ועל כן חלק גדול של המצאות המכשירים ושכלול שיטת הייצור קשור לתהליך ייצור לבני הבניה (תמונה 6 ) ( Simpson, 1999) . מכשירים לייצור לבני בניה ורכיבים נוספים  שווקו בארה"ב  בפרסומים שונים בעיתונות  ובחוברות הפעלה ייעודיות, הכוללות הוראות מפורטות ותרשימים המנחים את הצרכן כיצד  לבצע  את היציקות בשיטת "עשה זאת בעצמך", ועל כן קיים מידע זמין אודות התעשייה.  בעיון בפרסומים וקטלוגים בארה"ב  מ- 1907-1911 ,  ניתן להבחין במוצרים שונים המופיעים בארה"ב  הזהים לאלו שיוצרו בא"י כגון לבני בניה ועמודי גדר ( תמונה 7 ). אכן  מסתבר ששלוש  ווילנד  ייבאו מלט וחומרים  ממקורות שונים באירופה ובארה"ב (שלוש,[1931] 2005) . לאור הדמיון הרב בין המוצרים בארץ ובחו"ל, סביר להניח  שייבאו גם תבניות ומכשור לייצור, אך לא ברור מאין בדיוק. על אף התפשטות מוצרי הבטון לבנייה בעולם זאת לא התקבלה כטכנולוגיה נפוצה ומקובלת בא"י, ( אלכסנדרוביץ', 2010) ועל כן שרידיה מעידים על תופעה שרווחה לזמן מוגדר בתחילת המאה העשרים.

      תהליך ייצור אבן יצוקה

      הידע  העיוני שהתקבל מהמחקר שביצענו  אודות האבן היצוקה ושיטות הייצור  אפשר הקמת  פס-ייצור לשחזור מוצרי הבטון בבית שלוש בשיטת האבן היצוקה בדחיסה יבשה. ייעוץ עם מומחים ליציקות אבן מארה"ב תרם  לתרגום אופן  הייצור ההיסטורי שהכרנו במחקר, לשיטות מודרניות התואמות כלים וחומרים הזמינים כיום.  בהתאם לכך,  ייוצרו  20 תבניות קשיחות אשר נלקחו מאבות-טיפוס שהועתקו מהיציקות המקוריות, והוקם פס ייצור בבית המלאכה של החברה. פס הייצור הורכב  מעמדות שונות:

      1. יציקה : לאחר ערבוב החומרים לתערובת, זאת נדחסת אל התבנית בעזרת מכשור ייעודי . בכל פעם נדחסת שכבה של כ 3-4 ס"מ להבטחת דחיסה אחידה ויעילה.
      2. פירוק תבניות : פירוק זהיר ומבוקר של התבנית יבטיח יציקה חלקה ואחידה ודורש מיומנות גבוהה. לאחר הוצאת היציקה מהתבנית היא מורכבת מחדש ומועברת בחזרה לעמדת היציקה.
      3. חדר אשפרה: היציקות המוכנות מועברות על גבי לוחות עץ לחממת אשפרה ובה פועלת מערכת מתזי מים באופן רציף לאחר מספר ימים מועברות היציקות לאחסון ואריזה לקראת העברתן לאתר. ( תמונה 8)

      בשיטה זו יוצרו כ- 300 יציקות אבן שונות אשר משמשות עד היום בתהליך שחזור בית-שלוש (תמונה 9). בתהליך הייצור נעשתה  בדיקת מעבדה לבחינת חוזק היציקות. המידע שהתקבל מהתהליך, ובהשוואה ליציקה רטובה מוצג בטבלה 1

       

      טבלה  1

      יציקה רטובה יציקת אבן  בדחיסה יבשה
      יחס  נפחי בין צמנט-אגרגט 1:5 1:3
      חוזק מכאני  MPa  20-30 (בטון סטנדרטי) 45-60 MPa
      שימוש במים בתהליך הייצור שימוש במים בתהליך, כ20%.

      תערובת נוזלית / צמיגית

      שימוש מינמלי במים, 7%.  תערובת לחה ואוורירית
      אשפרה חלקית, הרטבה מספר פעמים ביום קבועה . 98% לחות מתמדת בעזרת אדים או מתזים
      שימוש ותפקוד מתאים ליציקות גדולות, עם בטון מזוין לשימוש קונסטרוקטיבי גדלים הניתנים לנשיאה ומחליפים שימוש באבן
      טיפול ושימור כיציקת בטון כאבן טבעית
      מרקם חלק , נוקשה , דחוס, אחיד מחוספס, נקבובי , פתוח , אגרגטי
      מראה מבריק מאט

       

      דיון ומסקנות

      אמנות השימור ומסמכי המדיניות השונים המייצגים את האתיקה והתיאוריה של תחום השימור, משמשים עבורנו המשמרים כמורי-דרך, והשאיפה היא ליישם את תהליך הביצוע בזיקה תמידית אליהם .

      אמנת ונציה לשימור ולשיקום של מונומנטים ואתרים אשר נכתבה ב- 1964 מתייחסת למצבים בהם יש צורך לבצע פעולות של שחזור, השלמה או בניה מחדש באתרים . סעיף 15 מתייחס למצב הנ"ל בשלילת האפשרות לפעולות שחזור באתרים ארכיאולוגיים ( למעט ההסתייגות באם מדובר באנסטילוזיס).  קפיצה של שלושים וחמש שנים קדימה בזמן ל -1999  לאמנת בורה שנכתבה באוסטרליה בשנה זו, מראה שוני בתפיסת השחזור   (1999,article 20 )  שם  הוא מוגדר כפעולה לגיטימית וראויה כאשר המקום  (האתר) סובל מחוסר שלמות , וכשיש עדות מספקת להחזרת מצבו הקודם של המבנה.

      באמנת איקומוס משנת 2003  ( 2003, סעיף 1.3, 2.3)  המציגה עקרונות לניתוח, שימור ושחזור אתרי מורשת בנויה,  מוגדר ערך המורשת הבנויה לא רק בנראות המבנה אלה כמייצג  את טכנולוגיית הבניה המקורית, וכי בתהליך השימור יש לחקור ולהבין  את שיטות הבנייה והחומרים בהם נעשה שימוש במקור .

      לאור כל אלו בוצעו עבודות השחזור  בבית שלוש, בתהליך מודע של הבנה, ניתוח והכרה בפעולת  השחזור. בשלבים הראשונים של התהליך , אז בוצעו הניסויים הראשונים ביציקות בדרך  של ניסוי וטעייה, התברר שהפער בין היציקות המשוחזרות למקוריות בולט במימד הנראות, מכאן נבעה התובנה שיש לחקור את הטכנולוגיה על מנת לייצר מוצר הדומה במאפייניו.  בזאת החל תהליך של חיקור ולמידה עצמית בכדי להגיע לשיטת הייצור בצורה התואמת את האתיקה המקצועית .

      תוצאות המחקר גילו בפנינו תופעה מרשימה של המצאות מאפייני בנייה זהים בחלקים שונים של העולם ומעיד בכך על קשרי מסחר, השפעות וחיבור לעולם המערבי בתחילת המאה העשרים, טרם עידן הגלובליזציה. העמקה בתחום היציקות הטרומיות ההיסטריות בא"י, מלמדת שיש  נושאים שטרם נחקרו כגון: מחקר מעמיק העוקב אחר כל מפעלי הייצור בא"י ותוצריהם,  יצירת מאגר טיפולוגי של המוצרים השונים ומאפייניהם, ומיפוי תפוצתם ברחבי הארץ ובהשוואה לעולם.

      מעבר להצלחה של שחזור המוצרים במובן הטכנולוגי והחומרי , מצאנו כי  עצם החזרת שיטת הייצור אל התודעה, יוצרת חיבור מעניין וייחודי לשתי פעולות המייצגות לכאורה קצוות שונים: השימור והשחזור. הנחת העבודה כי ראוי שבבית החרושת העברי הראשון לייצור מוצרי בטון ייוצרו הרכיבים ברוח המקור, על כל היבטיו, הביאה לשחזור המוצר ועל ידי כך- לשימור הטכנולוגיה  אשר נשתכחה.

       

      תודות: למשמרים יותם כרמל וקימי ממאן  אנשי חזון ומעש שהיו שותפים  למחקר זה.

       

      רשימת מקורות

      אלכסנדרוביץ', א' ( 2010).  כורכר, מלט, ערבים, יהודים: איך בונים עיר עברית , תיאוריה וביקורת 36 , עמ' 61-87.

      בר-אור, א' (2001).  תיק תיעוד בית שלוש, תל אביב .

      לבנוני, י' (2014). "הבנאים הגדולים מחיפה- האחים ביילהרץ הטמפלרים", חיפה, ביטאון העמותה לתולדות חיפה, גיליון 12 ,עמ 26-31.

      קרוינאקר, ד' ( 1985 ). אדריכלות בירושלים- תקופות וסגנונות, הבניה הערבית מחוץ לחומות: ירושלים: כתר.

      קרק, ר' ( 2003) . יפו: צמיחתה של עיר, 1917-1799, ירושלים: אריאל .

      שלוש, י'. א'.( [1931] 2005).  פרשת חיי, תל אביב : בבל .

      Farmer, M. (2008). What is cast stone? Concrete repair bulletin , July/August, 21-26.

      Glenk, H. (2005). From desert sand to golden oranges: the history of the german Templer settlement of Sarona in Palestine 1871-1947. Victoria, canada: Trafford.

      Pieper, R. (2001). The maintenance, repair, and replacement of historic cast stone, Preservation Brief   No. 42, 1-15.

      Simpson, P. (1999). Cheap, quick and easy: imitative architectural materials, 1870-1930. The University of Tennesse press: Knoxville.

      ICOMOS Venice Charter for the Conservation and Restoration of Monuments and Sites. (1964)  https://www.icomos.org/charters/venice_e.pdf

      ICOMOS  Burra Charter . (1999)   http://australia.icomos.org/wp-content/uploads/The-Burra-Charter-2013-Adopted-31.10.2013.pdf

      ICOMOS Charter- Principles for the analysis, conservation and structural restoration of architectural heritage. (2003) https://www.icomos.org/images/DOCUMENTS/Charters/structures_e.pdf

       Sears Concrete Machinery. (1910)  https://archive.org/stream/ConcreteMachineryTriumphWizardAndKnoxBlockMachines/ConcreteMachinery-TriumphWizardAndKnoxBlockMachines#page/n17/mode/thu

       

      רשימת תמונות  

      תמונה 1: הבית ברחוב פינס 28-30  ,  אחד מ"תאומי –שלוש" ,  נבנה בשנת 1914 . מדגים בבנייתו  שימוש בלבני בניה בפינות הבית, וכן רכיבים נוספים  מתוצרת בית החרושת "האחים שלוש": עמודי שער, לבני בנייה בחומה ועמודי גדר, מסגרות לפתחים, מדרגות ועוד. צילום: טלי אולך-איל

      תמונה 2 : בית הקונסוליה הגרמנית בוולהאלה עם סיום בנייתו ב 1916. צלם לא ידוע

      תמונה 3 : חזית בית החרושת "האחים-שלוש" . מתוך תיק תיעוד בית שלוש  (בר-אור, 2001 )

      תמונה 4: חזית בית- שלוש בשנת 1920: עמודי גדר ושער בנוי חוליות ; כולם מוצרי בטון מבית החורשת , חלקם השתמרו.  מתוך תיק תיעוד בית שלוש  (בר-אור, 2001 )

      תמונה 5 : עמודי גדר ( המכונים גם בלוסטרדות)  מקוריים . ממתינים לשימור והתקנה מחדש .  צילום : טלי אולך-איל

      תמונה 6 : פרסומת למכשיר לייצור לבני בטון, מתוך Sears Catalog, 1910

      תמונה 7 : קטלוג לבני בטון מתוך  Sears Catalog, 1910

      תמונה 8 : יציקות  בשיטת הדחיסה היבשה  בחממת אשפה במפעל ארכו,  2017. צילום: יותם כרמל .

      תמונה 9 : קטע משחזור חזית בית החרושת האחים שלוש .  הלבנים ואדן החלון משוחזרים בשיטת האבן היצוקה בדחיסה יבשה. צילום: טלי אולך-איל .

      [1] בית החרושת "האחים שלוש "  הוקם  בשטח בית שלוש, בתחילה  כמפעל לייצור מרצפות. ייצור מוצרי הבטון הטרומיים החל בתאריך לא ברור  (אלכסנדרוביץ', 2010)

      [2] חברת  ארכו שימור ושחזור  עוסקת בשימור המבנה מאז 2015  בתכנון ובליווי  אדר' אמנון בר-אור ואדר' סיוון אברג'ל. כותבת המאמר משמשת כמנהלת הפרויקט מטעם ארכו.

       

      להמשך קריאה
    • 22-03-2024
      בנייה ירוקה - טרנד חולף או בשורה אמיתית?
      מאת: קימי אליקים ממאן, משמר מוסמך, טכנולוג ראשי ב"ארכו ליים" | פורסם ב"ברוח גלילית" פברואר 2008

      הארכיאולוגיה המודרנית היא בת כ-100 שנה וגילו של מקצוע השימור הוא כ-50 שנה.
      השימור התפתח מתוך הכרה בערך רב הטמון בתרבויות שרק חלקים מהן השתמרו ועל מנת להגן עליהן מתהליכי בלייה ההולכים ומחריפים כתוצאה מחשיפת השרידים לפגעי אקלים.
      בשנות ה-50 של המאה ה-20 גובשו באירופה היסודות לשימור מבנים ואתרים ולתחזוקתם באמצעות טכנולוגיות וחומרים זהים לאלה שהיו נהוגים בעת העתיקה. אמנה בינלאומית לשימור אתרים ולשיקומם שנחתמה ב-1964 הכירה בקשר הקיים בין התרבות המודרנית לבין תרבות העבר, הגדירה תשתיות, עקרונות לשימור, תהליכי שימור וחפירה ארכיאולוגית, והיא מנסה להתמודד עם התפיסה המערבית שמזלזלת בשרידים אדריכליים שהם עדויות לתרבויות קדומות.

      המסרים שנושאים השרידים יכולים לעזור בהתמודדות האדם עם סביבתו ולסייע בניסיונותיו לשרוד על פני כדור הארץ. הם מתייחסים לטבע, לשמירה על האיזון או להפרתו ולתוצאות הנובעות מכך, למיקום האדם במעגל הטבע והייקום, מאפשרים השלמה עם איתני הטבע או התמודדות עם הניסיון לשנותם.
      חשוב לבחון מסרים אלו מתוך הבנת המשותף לאדם המודרני ולאדם שחי בתקופות קדומות, וזאת בדומה לערכים אחרים המשותפים לשתי קבוצות אלה. כמו ערכים רוחניים שנשארו צרובים בנשמתו של האדם מאז החלה האנושות להלך על פני כדור הארץ.

      חפירה ארכיאולוגית ושימור אתרים שואפים בין חפירות ארכיאולוגיות שנועדו לחשוף את תולדות האדם ועברו ולחקור אותם, לבין הצורך בשימור האתרים הנחשפים. חברת השפע מאפשרת פינוקים, מותרות ורמת חיים גבוהה במחיר של הרס סביבתי. אלו שמים בסימן שאלה את יכולת ההישרדות שלנו בתנאים משתנים. אלו שמים בסימן שאלה את יכולת ההישרדות שלנו בתנאים משתנים.

      מתוך הכרה בשינוי הסביבתי מתפתחת "גישה ירוקה – אקולוגית" לשיפור המודעות הכלל עולמית: סביבה ירוקה, בנייה הירוקה, מיחזור, חיפוש מקורות אנרגיה חלופית וניצול מקורות קיימים כדי ליצור יחידת מגורים המשקללת את הנתונים הסביבתיים על מנת להגיע לאיזון בין הסביבה לאדם. הבנייה מתבססת על ניסיון העבר ומשתלבת בתחום הבנייה המתקדמת והידע הטכנולוגי. ראשיתו של תכנון מבנה מודרני הוא בבדיקת היסטוריה האדריכלית של אזור המגורים והאקלים שלו. תחילתו של תהליך בנייה באיתור מאפייני הבנייה שהיו נהוגות באזור בעבר. אותם מאפיינים מהווים ביטוי להכרח בניצול האופטימלי של התנאים במרחב, בהעדר מים זורמים וחשמל. כדי להגיע לתוצאה של בית שהוא גם יחידה שימושית אסתטית וגם יחידה המשתלבת בסביבתו הטבעית מתייחס התכנון האקולוגי לתחום ניצול מקור אנרגיית השמש לייצור חשמל, ניצול הצד הדרומי בחורף והצללה בקיץ. ניתוב הרוחות לאוורור בקיץ והגנה בחורף. שימוש בחומרי בנייה טבעיים וממוחזרים כאחד, ידידותיים לסביבה ולאדם. שימוש בחומרים נושמים לצורך יצירת הבדלי יובש ולחות, חום וקור בין החלל הפנימי של הבית והתנאים החיצוניים כבידוד טבעי. מיחזור מים אפורים וניצולם לצורכי השקיה מסביב לבית יוצרים צמחייה שמאפשרת הצללה, הסחה מרעשים סביבתיים וחסימת רוחות חזקות. בשילוב מרב האפשרויות ימלא הבית שנבנה בשיטת "הבנייה הירוקה" את צורכיהם הפיזיים, הרגשיים והרוחניים של דייריו.

      להמשך קריאה
    בחזרה לבלוג